امروز : 31 اردیبهشت 1403
مرکز بهداشت شهرستان کاشان
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان

  اهم برنامه های بهداشت محیط

1- سموم و مواد شیمیایی :
تامین و توزیع سموم و مواد گند زدای مورد نیاز استان جهت اقدامات بهداشتی مورد نیاز ( امور گندزدایی و ضد عفونی ) و همچنین نظارت بر نحوه فعالیت شرکت های مبارزه با حشرات و دفع آفات خانگی

  2- مبارزه با حشرات و جوندگان
در این برنامه ضمن آموزش به گروههای مختلف جامعه و عامه مردم در خصوص نحوه مبارزه با حشرات و جوندگان در صورت نیاز و در مواقع ضروری و نیز بهنگام بروز بلایای طبیعی نسبت به سمپاشی امکان عمومی و محلهای اسکان گروهی اقدام میشود

  3- عملیات بهداشت محیط روستا:
عملیات بهسازی محیط روستا ها با هدف تامین حفظ و ارتقاء سطح سلامت جامعه روستایی نقش مهمی در بهبود زندگی روستائیان و سلامت این قشر زحمتکش و پایبندی آنان به محیط زندگی
طرح بهسازی محیط روستایی با هدف کلی ارتقاء سطح سلامت و امید به زندگی در جوامع روستایی و با هدف اختصاص پیشگیری و کاهش میزان شیوع بیماریهای عفونی ( اعم از بیماریهای روده ای – بیماریهای انگلی – بیماری های منتقله مرتبط با آب ، فاضلاب، زباله و بیماریهای منتقله توسط حشرات و جوندگان – بیماری های مشترک انسان و دام،....فعالیت های کلی بشرح ذیل برنامه ریزی شده است:
1- احداث و بهسازی توالت های روستایی
2- آموزش بهداشت محیط روستا
3-بهسازی منابع آب و معابر عمومی – دفع بهداشتی زباله و فاضلاب – دفع بهداشتی فضولات حیوانی

 

  4- کنترل بهداشت محیط مراکز تهیه و فروش مواد غذایی و اماکن عمومی
در این برنامه ضمن کنترل بهداشت محیط اماکن عمومی (از قبیل هتل، مسافرخانه، کشتارگاه، زندان) مراکز بهداشتی و درمانی ، واحد آموزشی و مراکز تولید ، تهیه و توزیع و فروش و وسایط نقلیه مواد غذایی ( مانند کار خانجات و کارگاهای تولید مواد غذایی رستوران، نانوایی، قنادی و...)نسبت به کنترل مواد غذایی در سطح عرضه براساس قانون اصلاح ماده 13 قانون مواد خوردنی ، آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی مصوب مجلس شورای اسلامی ،که برای هر یک از اماکن فوق آئین نامه اجرائی خاصی دارد اقدام شده و بر اساس همین قانون از طریق مراجعه ذیصلاح ( ماده 688 قانون مجازات اسلامی ، قوه قضائیه ، شورای حل اختلاف ) با متخلفین از مقررات بهداشتی برخوردار قانونی خواهد شد

  5 - کنترل بهداشتی مواد غذایی:
-نمونه برداری و کنترل کیفیت مواد غذایی
-ادغام بهداشت مواد غذایی در سیستم
-سالمسازی سبزیجات و میوه جات خام
-حذف جوش شیرین از فرآیند تولید خمیر و طبخ نانهای سنتی
-ممنوعیت تولید و عرضه معجون ، شیر موز و سالاد الویه
بررسی وضعیت آلودگی مواد غذایی حساس ( آب هویج – شیر هویج شیر نارگیل – لواشک ،....)

  6- کاهش اثرات بلایای طبیعی :
1- اجرای طرح جامع عملیاتی آگاهی و سازماندهی مردم در برابر بلایای طبیعی
2-اجرای برنامه های آموزشی و کمک آموزشی در ارتباط با بلایای طبیعی
3-آمادگی کامل پرسنل آموزش دیده در زمان بحران

  7- پروژه شهر سالم – روستای سالم
1- پیشگیری از عوامل اجتماعی ، اقتصادی و زیست محیطی تهدید کننده سلامت
2- توانمند سازی مردم بمنظور اصلاح فرهنگ سلامت ، بهبود شیوع زندگی جامعه ترویج الگوی زندگی سالم و کاهش رفتار های پرخطر بویژه نزد کودکان و جوانان
3- فراهم نمودن و توسعه محیط های حمایت کننده سلامت جسم روانی و اجتماعی

8- کنترل استعمال دخانیات:
1- فعال نمودن کمیته های شهرستانی
2- ایجاد و توسعه مراکز مشاوره ترک دخانیات
3- ارتقاءآگاهی عمومی بویژه در گروههای نوجوان و جامعه زنان
4- پشتیبانی و نظارت برحسن اجرای مصوبه مورخه 15/10/76 هیئت محترم دولت در خصوص ممنوعیت استعمال دخانیات در اماکن عمومی و مسقف
5- پشتیبانی و نظارت بر حسن اجرای آئین نامه اجرائی قانون اصلاح ماده 13 مواد خوردنی ، آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی مصوب آذر ماه 1379 مجلس

  9- کنترل مراکز یونساز :
بهداشت و ایمنی مراکز خصوصی و دولتی کاربرد پرتوهای یونساز با تاکید بر اقدامات حفاظت در برابر اشعه – کنترل سلامت کارکنان از طریق معاینات دوره ای و استفاده از دوزیمتر فردی – اقدامات کنترلی بمنظور کاهش پرتو های بیماران – رعایت موازین بهداشتی در مراکز یاد شده

10- کنترل بهداشت محیط بیمارستان ها :
بهداشت و ایمنی محیط بیمارستان ها با تاکید بر تامین بهداشت آب – دفع فاضلاب – مواد زائد جامد ( بر اساس قانون مدیریت پسماند ها و دستورالعمل تفکیک ، جمع آوری و دفع مواد زائد جامد عفونی ) – رختشویخانه – آشپزخانه – کلیه بخش ها – اتاق های عمل

 11- بهداشت آب و فاضلاب
تامین آب سلامت در شهر و روستا بعهده وزارت نیرو بوده ولی بر اساس ماده 3 آئین نامه اجرائی بهداشت محیط مصوب 24/4/71 هیئت وزیران ، کنترل کیفی آب از نقطه ابگیر تا مصرف بعهده وزارت بهداشت و درمان می باشد و بر همین اساس فعالیت ذیل توسط واحد های محیط و حرفه ای صورت می گیرد:
1- تست های کلر سنجی روزانه جهت اطمینان از ضد عفونی آب آشامیدنی شهر و روستا
2-انجام آزمایش باکتریولوژی از کلیه نقاط شبکه توزیع آب شهری و روستائی
3- اعلام موارد آلودگی و خرابی شبکه های آب به ارگانهای مربوطه ( آبفار)
4- بر خورد قانونی با اشخاص حقوقی و حقیقی که اقدام به آلوده نمودن منابع آبی و تخلیه فاضلاب خود بطور غیر بهداشتی می کنند
5- نظارت بر وضعیت آب مصرفی کارخانجات یخسازی
6- نظارت بر وضعیت آب مصرفی استخر های شنا

 12- تجهیز و راه اندازی آزمایشگاههای آب و فاضلاب
بر اساس تبصره 3 از ماده آئین نامه اجرائی بهداشت محیط ، وزارت بهداشت بمنظور کنترل کیفی آب آشامیدنی در نقاط مختلف شبکه توزیع موظف به تجهیز آزمایشگاههای آب میباشد که در حال حاضر 12 آزمایشگاه میکربی و 2 آزمایشگاه شیمیایی آب در سطح استان فعال میباشد

 13- بهداشت هوا :
ارتقاء بهداشت و ایمنی محیط های خصوصی و عمومی ( منازل – مدارس – محیط های کار ....)

 14- دیگر برنامه های و فعالیت های بهداشت محیط عبارتند از:
- کنترل بهداشت محیط زندان ها
-کنترل بهداشت محیط کشتارگاه ها
- کنترل بهداشت محیط پایانه های مسافربری
- کنترل بهداشت محیط مساجد
کنترل بهداشت محیط اماکن تفریحی و گردشگری
- نظارت بر اجرا ی طرح اتلاف سگهای ولگرد
- برگزاری مراسم روز بهداشت محیط (11 اسفند)
- اجرای طرح بسیج سلامت نوروزی
- انجام فعالیت های آموزشی و تبلیغاتی