- 1402/10/09 - 23:05
- زمان مطالعه : 5 دقیقه
- /ZFRQ
رژیم کتوژنیک رژیم کاهش وزن نیست، فریب نخورید
رژیم کتوژنیک یا "کتو" یک برنامه غذایی کم کربوهیدرات و غنی از چربی است که قرن ها برای درمان بیماری های خاص مورد استفاده قرار گرفته می گیرد در حالی که امروز برخی از متخصصین از این رژیم برای کاهش وزن بیماران خود استفاده می کنند که می تواند مضرات زیادی برای فرد داشته باشد.
رژیم کتوژنیک یا "کتو" یک برنامه غذایی کم کربوهیدرات و غنی از چربی است که قرن ها برای درمان بیماری های خاص مورد استفاده قرار گرفته است. در قرن نوزدهم، رژیم کتوژنیک معمولاً برای کمک به کنترل دیابت استفاده می شد. در سال 1920 به عنوان یک درمان موثر برای صرع در کودکانی که دارو در آنها بی اثر بود معرفی شد. رژیم کتوژنیک همچنین در محیط های تحت نظارت دقیق برای سرطان، دیابت، سندرم تخمدان پلی کیستیک و بیماری آلزایمر آزمایش شده و مورد استفاده قرار گرفته است.
برای افرادی که از رژیم کتوژنیک پیروی میکنند، انجام نادرست یا طولانی مدت این رژیم غذایی ممکن است خطراتی مانند سنگ کلیه یا کمبود مواد مغذی را افزایش دهد. برخی از عوارض جانبی کتوژنیک نیز کم آبی بدن، کتواسیدوز و آنفولانزای کتو است.
عوارض رژیم کتوژنیک چیست؟
۱. رژیم کتوژنیک و ریزش مو
بر اساس تحقیقات انجام شده، ریزش مو یکی از عوارض جانبی رایجی است که میتواند در مراحل اولیه رژیم کتوژنیک رخ دهد. ماهیت محدودکننده رژیم کتوژنیک همان چیزی است که علت ریزش مو است. موضوعی که برای برخی افراد خیلی مهم و کمی هم ناراحت کننده است.
۲. رژیم کتوژنیک و فشار خون
اگر فشار خون پایینی دارید، رژیم کتوژنیک میتواند به طور قابل توجهی فشار خون بدن شما را کاهش دهد. اما در مقابل این موضوع برای طولانی مدت اتفاق خوبی نخواهد بود و توصیه میشود که زیر نظر یک پزشک متخصص بررسی شود.
۳. رژیم کتوژنیک و کم کاری تیروئید
در حالی که رژیم کتوژنیک میتواند راهی جذاب برای کاهش وزن در کوتاه مدت باشد، اما روشی پایدار یا سالم نیست. به خصوص اگر فرد مبتلا به کم کاری تیروئید باشد. پیروی از یک رژیم کتوژنیک در صورت ابتلا به کم کاری تیروئید میتواند فرد را در معرض خطر بدتر شدن علائم تیروئید کم کار قرار دهد؛ چرا که کربوهیدرات مستقیماً در فعال کردن هورمون تیروئید نقش دارد.
۴. یبوست و اسهال
عوارض جانبی رایج رژیم کتوژنیک شامل مشکلات گوارشی (GI) از جمله یبوست، اسهال، تهوع یا استفراغ است. از میان این مشکلات، اسهال بیشتر از سایر موارد اتفاق میافتد. علت این مشکلات این است که بدن در جذب محتوای چربی بالا از مواد غذایی که بخشی از این رژیم هستند، مشکل دارد.
5. افزایش کلسترول (رژیم کتوژنیک و چربی خون)
نکته اصلی این است که رژیم کتوژنیک به تنهایی در افزایش کلسترول که برخی افراد هنگام شروع رژیم گزارش میکنند، نقشی نخواهد داشت. اما اگر به دلیل رعایت رژیم کتوژنیک شروع به خوردن چربیهای اشباع بیشتر کنید، احتمالاً LDL بدن شما افزایش مییابد.
6. رژیم کتوژنیک و دیابت
اگر قند خون در افراد مبتلا به دیابت خیلی پایین بیاید، نگرانی وجود دارد. قند خون پایین به ویژه اگر بیمار از داروهای دیابت خاصی استفاده کند یا انسولین مصرف میکند، یک خطر جدی است. در صورتی که به دیابت مبتلا هستید، سطح قند خون خود را به طور منظم کنترل کنید و با پزشک خود صحبت کنید. یک رژیم غذایی درست در کنترل قند خون به شما کمک زیادی خواهد کرد.
7. رژیم کتوژنیک و سنگ کلیه
رژیم کتوژنیک میتواند منجر به ایجاد علائم سنگ کلیه شود. به شکلی که سنگ کلیه یکی از عوارض جانبی بالقوه رژیم کتوژنیک است. تحقیقات نشان داده که در بین کودکانی که رژیم کتوژنیک را به عنوان درمان صرع دنبال میکردند، ۱۳ نفر از ۱۹۵ نفر دچار سنگ کلیه شدند.
8. بوی بد دهان
متأسفانه بوی بد دهان یکی از رایجترین عوارض رژیم کتوژنیک است. اگر متوجه بوی میوهای یا چیزی شبیه بوی لاک شدید از دهان خود شدهاید، علت بوی بد دهان این است که بدن شما در حال کتوزیس است. برای مبارزه با بوی بد دهان، سعی کنید دندانهایتان را مسواک بزنید، هیدراته بمانید، پروتئین بیشتری مصرف کنید یا زمان دهید تا بهبودی اتفاق افتد؛ چرا که این موضوع موقتی خواهد بود.
9. سو هاضمه
چربیها نیاز به زمان زیادی برای خروج از معده دارند و بنابراین افراد را مدت طولانی سیر نگه میدارند. تاخیر در تخلیه معده نیز ممکن است معده را همیشه پر کند و باعث ناراحتی شکمی و افزایش خطر برگشت و سوزش سر دل شود. گفته میشود که این عارضه رژیم کتوژنیک اغلب کوتاه مدت خواهند بود.
10. خارش پوست
یکی از عوارض رژیم کتوژنیک خارش پوست است. اینگونه بیان شده که پیروی از یک رژیم کتوژنیک گاهی اوقات میتواند باعث ایجاد بثورات پوستی قرمز و خارشدار شود که معمولا به آن راش کتو گفته میشود. اصطلاح پزشکی راش کتو، پروریگو پیگمانتوزا است.
11. گرفتگی عضلات
کم بودن مقدار آب و ذخیره گلیکوژن در عضلات، ممکن است در دوران رژیم کتوژنیک باعث گرفتگی و اسپاسم عضلانی شود. این موضوع میتواند به دلیل عدم تعادل الکترولیت و هیدراتاسیون باشد.
12. تپش قلب
یکی از عوارض رژیم کتویی تپش قلب است. اینگونه بیان شده که ارتباط احتمالی بین رژیم کتوژنیک و آریتمی قلبی وجود دارد. رژیم کتوژنیک زمانی که کربوهیدرات بسیار کم و مقدار زیادی چربی مصرف میکنید، میتواند منجر به اختلالات ریتم قلب در برخی افراد شود.
13. اختلال خواب
دلیل بی خوابی، وجود مقدار کم کربوهیدرات یا حتی عدم دریافت آن در رژیم کتوژنیک است. در نتیجه، L-تریپتوفان کم است که مانع از تولید سروتونین و ملاتونین میشود. برای برخی افراد، بیخوابی کتو ممکن است تنها چند روز طول بکشد، در حالی که برخی دیگر ممکن است تا چهار هفته آن را تجربه کنند.
14. تکرر ادرار
کتو یک ادرارآور طبیعی است. با شروع رژیم کتوژنیک، بدن به جای استفاده از قند به عنوان منبع انرژی، از چربیها استفاده میکند. در فرآیند تجزیه چربی، کتونهایی تولید میشود که توسط بدن از طریق تکرر و افزایش ادرار دفع میشود. به همین دلیل با شروع این رژیم احساس تکرر ادرار خواهید داشت و این مورد یکی از عوارض این رژیم است.
15. مشکلات استخوانی
رژیم کتو سرشار از چربیهای اشباع شده است. نوع چربی که میخورید مهم است. یکی از انواع اسیدهای چرب که در گوشت قرمز یافت میشود، سیتوکینها و لکوترینها را تقویت میکند که باعث آسیب و التهاب بیشتر در بدن میشود.
خطرات طولانی مدت رژیم کتوزنیک
بر اساس هرم غذایی رژیم کتوژنیک در این رژیم مصرف چربی بالا میرود. از جمله خطرات رژیم کتوژنیک در طولانی مدت میتوان به کاهش فشار خون، سنگ کلیه، یبوست، کمبود مواد مغذی و افزایش خطر بیماری قلبی اشاره کرد.
نظر دهید